"A jog szenvedélymentes értelem" (Arisztotelész)

Lénárt BélaAz elmúlt tíz év három társaság működtetésével telt el. Mindhárom középméretű,  termelő gyár. Közös volt bennük az új kihívás, korszerű vállalkozássá szervezés. Teljes embert igénylő feladat volt mind a három, de a legizgalmasabb feladatot Európa legnagyobb táplálék kiegészítő vállalkozásának átszervezése, és értékesítése kínálta. Az elvégzett feladatok jogi hátterének megteremtése miatt, igen nagy köszönet jár a Nadray Ügyvédi Irodának az alapos, precíz, minden részletre kiterjedő jogi munkáért.

Cégeladás, vállalatfelvásárlás esetén nélkülözhetetlen a megvásárolni kívánt cég teljeskörű jogi átvilágítása, de indokolt akkor is, ha „csak” új menedzsment kezébe kerül a kerül a társaság vezetése, vagy egy új piac meghódítását tervezi a vállalkozás. A vállalkozás olyan komplex egész, amelynek piaci értékét, működőképességét, erős és gyenge pontjait csak úgy lehet meghatározni, ha a vállalkozás minden elemét számba véve, azokat a külső piaci hatásokkal együttesen értékelve kellő szakértelemmel kerül értékelésre a vállalkozás jogi státusza, vagyona, adózási helyzete, szerződési rendszere és üzleti kapcsolatai.

Egy vállalkozás, vagyontömeg (üzletág) értéke nem azonos az abba tartozó gépek illetve áruk értékével, az érték jelentősen függ a piaci viszonyoktól illetve a vállalkozás, vagyontömeg (üzletág) múltjából eredő kockázatoktól is.

Kockázatok feltárása

De vajon mik ezek a kockázatok, és ki tudja ezeket kellő mélységben, elfogulatlanul feltárni? A jogi átvilágítás (due diligence) feltárja a cégek jogi státuszát, a működési feltételek jogszabályi környezetét, a vagyon jogi helyzetét, a szerződésekben rejlő piaci lehetőségeket, vagy éppen akadályokat.

Az átvilágítás menete

A jogi átvilágítás soha nem sematikus, az mindig a megrendelő által feltett kérdésekre ad választ. Referenciáink között szerepel eladó kisvállalkozás, ahol elsősorban a társaság várható kötelezettségeit tártuk fel, és nagyvállalat, aki a tőzsdére lépés előtt azt kívánta felmérni, hogy a nyilvános működés és tőzsdei tájékoztatás követelményeinek minden tekintetben meg tud-e felelni.

Ezekre a kérdésekre tudnak választ adni jogi irodánk, a Nadray Ügyvédi Iroda jól felkészült munkatársai, társasági, gazdasági szakirányultsággal, alapos felkészültséggel, és kiemelkedő szakmai, gyakorlati tudással, és tapasztalattal.

 

 

error: Védett tartalom !!